Elämäni ensimmäinen musta joulu on melkein takana. Toissa päivänä vähän jähtyi ilma, niin oli vähän kuuraa maassa, mutt siinä se ja eilettäin sekin sit suli pois.
Aattosauna saunattiin ulkosaunassa ensimmäisen kerran. Aikasempina jouluina aina tenavilla ollu niin kiire lahjojen kans, ettei oo pahemmin kerinny sitä lämmittää. Nyt kuitenkin päätettiin, ett ne on jo niin isoja, ett joutavat oottaan jo vähä. Eikä se lopunperin myöhään etes menny. Perinteisiin kuuluu aattona Lumiukon katsominen, jonka aikana laatikot lämpenee uunisa. Sen jälkeen syödään ja lähdetään haudoille. Sauna ja lahjat. Tänä vuonna päätettiin isännän kans, ettei toisillemma lahjoja ostella, ostetaan sit joulun jälkeen alennusmyynneistä, jos jotain erikoista tarvitaan. Eli me saimme molemmat kaks pakettia tenavilta. Mä sain ihanan seinälle laitettavan kynttilätelineen kolmelle tuikulle pojalta ja tytöltä sain jalkahoitotarvikkeita. Isäntä sai mattoveitsen ja kuusiokoloavaimia nipun. Toivottavasti ne ny vähä aikaa pysyy tallesa. Aina vaan tahtoo vermeet joutua hukkaan jostain kumman syystä. Viimeks mattoveitsi katos pojan huoneen remontin jälkeen, eikä sitä ollu enää tytön kamaria laittaesa. Tenavat pitäneet korvansa auki.
Eilettäin sit pelattiin uutta Trivialia, joka ostettiin nyt jouluksi. Ja iltasella sit pojan saamaa pokeria, niin että merkitki piisas. Mäkään en oo eläissäni pelannu sitä ja musta tuliki heti haka siinä. Ollaan pelattu neljä eri peliä ja kaikki oon voittanu ja kyniny toiset putipuhtaaksi.
Tänään käytiin jo porukalla kävelyllä ja kierrettiin kylää viiden kilometrin eestä. Oli ihan kiva ja sen jälkeen varsinki pirtsakka olo. Nyt sit väsyttää armottomasti. Kyllä uni maittaa illalla. Huomena pitääki nousta ihmisittäin ylös, ett saa illalla taas unen päästä kiinni, ku arki taas koittaa ja aamutuuriin torstaina. Onki koko loppuviikko aamutuuria ja jopa sunnuntaina töitä, vaikka oonki "kallis vanha työntekijä". Ei kuiteskaan neljää tuntia enempää. Ja seuraava vapaa onki sit vasta ens tiistaina, uudenvuodenpäivänä. Muu väki meillä onki lomalla siihen asti. Isännällä ja tytöllä alkaa arkinen aherrus toinen päivä, pojalla vasta loppiaisen jälkeen.